IZ STRUČNOG UGLA Jovan Miletić: Mehatronika doprinosi racionalizaciji troškova proizvodnje

Koja je upotrebna vrednost teorijskog i praktičnog znanja mehatronike? 


U industrijski razvijenim zemljama proizvodnja je nezamisliva bez mehatronskih sistema jer su oni prisutni u svim "porama" industrija – rekao je Jovan Miletić nastavnik Klett DUAL škole. Visoki stepen automatizacije proizvodnje omogućava visoku produktivnost kompanija, a sve to doprinosi snižavanju troškova proizvodnje. Ulaganje kompanija u savremene proizvodne linije, zasnovane na mehatronskim sistemima nije dovoljno samo po sebi. Istovremeno se javlja potreba za kadrovima koji će u potpunosti razumeti principe rada svih segmenata ovakvih sistema. Glavni cilj programa Klett DUAL škole je da sva stečena znanja i veštine imaju visok stepen upotrebne vrednosti.

Da li postoje trendovi u oblasti mehatronike?

Ušli smo u eru četvrte industrijske revolucije. Pod industrijom 4.0 podrazumeva se visoka robotizacija i automatizacija proizvodnje i to je samo uvod. Prirodno se nastavlja visok stepen personalizacije prozvoda, umrežavanja mašina, alata, proizvodnih linija i onlajn serisa kao i sve veća primena veštačke inteligencije u procesima proizvodnje a ne treba zanemariti i ekološke aspekte u industriji 4.0. Svemu pobrojanom mehatronika treba da da najveći broj odgovora.

Koliko često se menja, unapređuje ili revidira gradivo i praktični primeri iz mehatornike?

Mehatronika obuhvata kompleksna znanja iz mehanike, elektrotehnike i informacionih tehnologija i po svojoj prirodi se vrlo dinamično unapređuje i menja. Stručni tim Klett DUAL škole je svestan ovog procesa i zato se trudimo da svoje nastavne sadržaje prilagodimo tekućim trendovima. I za kraj treba naglasiti da se u našoj školi nastava prilagođava polaznicima i kompanijama jer se tako postižu najbolji rezultati.  

Prijave za programe koji počinju od jeseni su u toku - pozivamo sve zainteresovane kompanije da iskoriste ovu sjajnu priliku.

Sve informacije možete dobiti i putem mejl adrese info@klett-edu.rs ili telefona +381 11 400 9319


Septembar 2019

povratak